Έπαυλη Στάμου - Κρεμμύδη

Το νεοκλασικό αυτό κτίριο της έπαυλης Διονυσίου Στάμου είναι έργο του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου στην περίοδο των ετών 1876-1878. Η έπαυλη αυτή ως προς την αρχιτεκτονική της μορφή, θεωρείται τυπικό δείγμα του νεοκλασικισμού στην περιοχή. Όλος δε ο κτηματικός χώρος ανήκε στον Ανδρέα Λόντο. Η ωραιότατη και καλαίσθητη έπαυλη Κρεμμύδη αποτελεί διόροφη εξοχική κατοικία με νεοκλασικό σχέδιο που διακοσμείται απο πολλά στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής.
Η νεοκλασική κατοικία αποτελείται απο το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Η κύρια είσοδος του κτιρίου φέρει οξυκόρυφα τόξα, και στον όροφο μετατρέπεται σε ωραιότατη βεράντα. Αργότερα η βεράντα περιεκλείσθει απο τζαμαρία. Οι δυο πλάγειες όψεις είναι λιτές με οξυκόρυφα κουφώματα με φεγγίτες. Η πίσω πλευρά του κτιρίου είναι και αυτή λιτή, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, εκτός απο τα οξυκόρυφα κουφώματα και ενός κεντρικού εξώστη. Ολόκληρο το κτίριο καλύπτεται απο δίριχη στέγη η οποία εξέχει περιμετρικά μισό μέτρο.

Χαρακτηριστικό της γοτθικής τεχνοτροπίας αποτελεί το γεγονός, οτι όλα τα ανοίγματα στο εξωτερικό του κτιρίου καταλήγουν σε οξυκόρυφα τόξα που διακοσμούνται περιμετρικά με ταινίες τρούβλων, ενώ σε όλα τα τύμπανα των οξυκόρυφων τόξων της έπαυλης υπάρχουν ζωγραφισμένοι φεγγίτες.Το εσωτερικό της έπαυλης εκοσμείτο απο αξιόλογες έγχρωμες διακοσμήσεις της εποχής. Η όλη δε δομή της έπαυλης επισφράγισε ένα αξιόλογο δείγμα μεγαλοαστικής εξοχικής κατοικίας στην περιοχή μας στα τέλη του 19ου αιώνα.

ARITHMOS.GR - With none  none none From GREECE - Thank you for visiting.