Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 1981
Πρωτεύουσα: Αθήνα
Συνολική έκταση: 131.957 km²
Πληθυσμός: 11,2 εκατομμύρια
Νόμισμα: Μέλος της ευρωζώνης από το 2001 (€)
Χώρος Σένγκεν: Μέλος του Χώρος Σένγκεν από το 1992
Σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η Ελλάδα αποτελεί το νοτιότερο σημείο της βαλκανικής χερσονήσου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η έκτασή της περιλαμβάνει πάνω από 2.000 νησιά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο πέλαγος, εκ των οποίων μόνο τα 165 κατοικούνται. Το όρος Όλυμπος είναι το υψηλότερο σημείο της χώρας.
Η Ελλάδα, ένα από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχει να επιδείξει μεγάλους σοφούς της αρχαιότητας, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξέλιξη της φιλοσοφίας, της ιατρικής, των μαθηματικών και της αστρονομίας. Οι πόλεις-κράτη υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη των δημοκρατικών μορφών διακυβέρνησης. Η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας εξακολουθεί να επηρεάζει τον σύγχρονο κόσμο στους τομείς της λογοτεχνίας, της τέχνης, της φιλοσοφίας και της πολιτικής.
Το πολίτευμα της σύγχρονης Ελλάδας είναι δημοκρατία και βασίζεται στο Σύνταγμα του 1975. Τα 300 μέλη του Κοινοβουλίου, που αποτελείται από ένα σώμα, εκλέγονται για τέσσερα έτη. Η χώρα υποδιαιρείται σε 13 διοικητικές περιφέρειες.
Πάνω από το 50% των ελληνικών βιομηχανιών είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, ενώ οι κυριότεροι τομείς της οικονομίας είναι η γεωργία, ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο κατασκευαστικός τομέας.
Διάσημοι σύγχρονοι Έλληνες είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
Πολλές ελληνικές συνταγές έχουν ως βάση το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας. Επίσης, πολλές σπεσιαλιτέ βασίζονται στο ψάρι. Το ελαιόλαδο αναδεικνύει ιδιαίτερα τη γεύση των ελληνικών φαγητών και παράγεται σε μεγάλες ποσότητες.