Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 2013
Πρωτεύουσα: Zάγκρεμπ
Συνολική έκταση: 56.594 km²
Πληθυσμός: 4.398.150
Νόμισμα: κούνα
Χώρος Σένγκεν: Μέλος του Χώρος Σένγκεν από το 2015
Παρουσίαση της Κροατίας
Η Κροατία συνορεύει με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία. Ανεξάρτητο κράτος από το 1991, αποτελούσε μέχρι τότε, και για περισσότερα από 70 χρόνια, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ιστορικό
Το δουκάτο της Κροατίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα και εξελίχθηκε σε βασίλειο 200 χρόνια αργότερα. Δέχθηκε μεγάλες επιρροές από τις γειτονικές Αυστρία και Ουγγαρία τις επόμενες δεκαετίες, ενώ από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα ήλθε επανειλημμένα σε σύγκρουση με την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Σημαία
Τα τρία χρώματα της κροατικής σημαίας αντιπροσωπεύουν τα τρία κράτη που αποτελούν την Κροατία: το Βασίλειο της Κροατίας (κόκκινο και λευκό), το Βασίλειο της Σλαβονίας (λευκό και μπλε) και το Βασίλειο της Δαλματίας (κόκκινο και μπλε).
Κοινοβουλευτική δημοκρατία
Η Κροατία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η εξουσία κατανέμεται μεταξύ: του εκλεγμένου κοινοβουλίου (νομοθετική εξουσία), της κυβέρνησης και του εκλεγμένου προέδρου (εκτελεστική) και των αυτόνομων δικαστηρίων (δικαστική).
Γεωγραφία
Tο μεγαλύτερο τμήμα της Κροατίας είναι πεδινό. Τα βουνά και ιδιαίτερα οι παραλίες της προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Στην Κροατία ανήκουν επίσης 1.264 νησιά και νησίδες εκ των οποίων μόνο 48 κατοικούνται μόνιμα.
Η Κροατία και η ΕΕ
Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013, αφού υπέβαλε αίτηση προσχώρησης το 2003 και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις το 2005. Στόχος τώρα είναι η περαιτέρω ολοκλήρωση: η Κροατία αναμένεται να προσχωρήσει στον χώρο Σένγκεν το 2015 και θα αντικαταστήσει το εθνικό της νόμισμα κούνα με το ευρώ μόλις η οικονομία της πληροί τα κριτήρια σχετικά με τον πληθωρισμό, τα δημόσια οικονομικά, τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και τα επιτόκια.
Όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, η Κροατία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους που συμφωνούνται σε επίπεδο ΕΕ, όπως οι νόμοι για την ασφάλεια τροφίμων, την αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή τα όρια για τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας.
Για ορισμένους νόμους, έχουν συμφωνηθεί μεταβατικές περίοδοι με την Κροατία. Για παράδειγμα, η Κροατία θα διατηρήσει χαμηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα τσιγάρα μέχρι το τέλος του 2017, και οι αλιείς θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν δίχτυα που έχουν καταργηθεί στην υπόλοιπη ΕΕ, μέχρι τον Ιούνιο 2014.